foto indlæg 17

De små konflikter i dagligdagen – man skal vælge sine konflikter

Jeg har to hunde, som jo skal luftes hver dag, og så møder man andre, der er ude og gå både med og uden hunde. Hunde er et af de emner, der kan skabe konflikt mellem mennesker!

Situationen var en jogger, der havde sin labrador hund løs, og den løb frejdigt hen til mine hunde, inden ejeren nåede at få den i snor. En tredje hundelufter med en schæfer i snor nærmede sig og råbte: ”det var på tide du fik den i snor”. Kort efter blev labradoren sat fri igen og der blev så råbt igen ”hørte du hvad jeg sagde” hvorefter hundelufteren med schæferen ved  passage med mig konspiratorisk sagde ”store idiot”. Måske for at vi skulle have en alliance sammen imod personen med den fritløbende labrador?

Ja hvad sker der i den slags situationer? Dem, der råber af andre, når de passerer forbi på en gå eller løbetur, må jo have et ønske om at ændre på den adfærd de ser hos andre, men jeg tror ikke på, at det har den ønskede effekt tværtimod.

Jeg tænker, at de, der råber, får luft for nogle frustrationer i nuet, som giver en, kortsigtet tilfredshed eller lettelse. Men vrede smitter, så når man spreder om sig med disse vredesudbrud, skaber man blot mere vrede og frustration.

Hvad sker der inde i den person, der bliver råbt af/irettesat, ja det er jo kun personen selv, der ved det, men for mit eget vedkommende, så bliver jeg selv vred og trodsig og tænker måske noget grimt om den der har råbt efter mig. Så ja vreden smitter ofte.

Jeg tænker, at vi kunne skabe et lidt bedre offentlig rum, hvis vi tænkte, før vi talte, og måske reflekterede over, hvad vi får ud af at råbe efter et andet menneske. Så er det den rationelle hjerne mere end følelserne, der styrer vores adfærd.

Når man bliver irettesat (nærmest som et barn) i det offentlige rum, opstår let fornemmelsen af at tabe ansigt. Personlig synes jeg ikke, det offentlige rum er der, hvor man råber efter hinanden eller irettesætter andre mennesker. Det er selvfølgelig en undtagelse, hvis der er risiko for en ulykke/noget farligt. Konflikter skal løses, hvor der er tid og rum til dialog, og hvor begge parters holdninger og synspunkter kan få plads.

I situationen ovenfor opnår man bare at sprede mere vrede, hvilket jeg synes er ærgerligt.

Derfor synes jeg, man skal vælge sine konflikter!